- aMing Story -

-between you and me-

New Edition !

Cara-cara untuk menjadi matang/matured.

Terlebih dahulu,ak nk igtkan agar jgn gelak bile bace entri ni.
Ak harap entri ni blh jadi entri serius pertama ak.
Ak akan cuba sebaik mungkin supaya tidak meletakkan perktaan 'haha' dlm ni.
Selamat membace :)



Pernah kita dgr perkataan matured dalam kamus kn?malah kalu dlm cover dvd pom ade tulis M sbgai Matured.Tu tandanye kita perlu mnjadi matured sebelom tgk cter tu.Adekah anda telah matured? tepuk dada tnye,mikol lecturer anda.Matured kalu dlm bhsa hindi ialah परिपक्व ,kalu dlm bhsa bulgaria plop ialah падеж.ok,ak pom xtau nk sebut camne.tahniah.

Seringkali,kita dianggap budak kebudakan kerana masih blom matured.Pernahkan anda?xsalah pom sbb kadang kebudakan ni lah yg membuatkan hidup kita sntiasa riang.Kait sikit2 kn? Tanpa mmbuatkan lebih byk mase anda smua,sy nk share sket r cara-cara untuk menjadi matured dengan jayanya.


1) Semasa mengorder makanan di kedai makan.
~ Dengan suara yg agak garau dan bersahaja,bagitau kpd waiter tu order anda dgn mimik muka yg begitu serius tanpa memkirkan perasaan customer2 lain.Dan apabila order da sampai,ucapan terima kasih disertakan dgn syumaan perlulah dalam mase 2 saat sahaja.


2) Semasa memandu kereta ataupom lori.
~ Pastikan anda fokus hanya didepan,side mirror,dan cermin blkang sahaja.Kalu mmber anda sedang berckp disblh,jwb dgn perkataan hurmm je(dengan suara garau).Pastu kalu blh,pasang radio yg tgh mmbincangkan isu2 semasa.Nmpk ? 

3) Semasa tido.
~ Pastikan posture badan anda betul semasa tido.Baring dengan cara straight dan statik tanpa memeluk apa2 bantal golek.Pastikan mata anda terpejam sepenuhnya,jgn sblh buka sblh ttp plop.Dan apabila bgun tido tu,cpt2 berlari pergi ke tandas dan tros gosok gigi dan mandi.Lepas tu,cpt2 pki baju kemeja serta kot mcm nk pg pejabat,biarpom mase tu baru pkol 5 pagi.Org serius mmg sedia lebih awal.

4) Semasa berbual kosong.
~ Org matang tidak akan berbual kosong.Mase tgh lepak2 tu,org matang perlulah buat muka serius pastu tanya mcm ni,"ramli,isu pemnbangunan tanah dekat kg.melati dh sempurna ke blom?" Nmpk?Xkait kan?Tu tandanya ak xdop idea.

5) Semasa kene saman.
~ Org matured akan berkata mcm ni."Kene saman ke ni encik?baiklah,dekat mne balai polis?"Dengan suara yg agak garau dan pandangan yg agak sinis kepada encik polis tu,pastu tros beredar dari tmpt itu.

6) Semasa karaoke.
~ Pegang mic dgn keadaan yg begitu skema dan statik.Tanpa senyum,tros pilih lagu berunsurkan patriotik,dan menyanyi dalam keadaan koir.Biler da abis tu,tros berlari ke kereta,dan balik ke rumah untuk siapkan kerja yg lain.Nmpk mcm gile je kan?xpe,follow je penceritaan ak ni.

7) Semasa mkn nasi.
~ Org matured makan nasi dgn bergitu serius.Kebiasaannya bile terlekat tulang ikan ke,dia akan kata,"hummm..sedapnya tulang ikan ni..ikan kekek mak ilok2 ke?" Nmpk ? org matured mmg gurau camtu.Ia berlaku scara spontan je.Tp kadang2 kalu terlekat tulang kambing,dia akan kata,"kat mane hospital terdekat kat sini?"


seriuskan diri anda


P/S: Entri pertama ak tanpa perkataan 'haha'.Untuk pembacaan yg lebih berkesan,sila bace dgn mimik muka yg serius dan suara yg agak kasor.bereh.

11 luahan jiran:

kalau perempuan, takkan nak kena buat suara garau jugak ? HAHAHA xD

 

ini paling lawak~! hahahhah..terkekeh2 aku gelak~!

 

kacang ja nih..harhar

 

hahaa ..
kelakar ..
saket perut baca .. ^^

 

nagh cri tips tahan ngntok smbil follow blog nie ..sumpah tsenyum n hlng ckit ngntok .. nice blog .. keep it up bro :) ( 2 ssat je k smiling nie ;p)

 

ape nie..kate xnk bg org gelak tp ayat2 kat dlm entri nie sumenyer lucu2..smpai org kering gusi nak gelak,hahaha.. btw congrats!saye mmg nak jd matang tp kalau ikut cara entri nie mmg xbole kot,sbb saye mmg akan gelak, haha

 

Salam persahabatan
http://ekowahyono-artikel.blogspot.com

 

Lwak la x pe hilang boring study h aha

 

Lwak la x pe hilang boring study h aha

 

Check this out?

Related Posts with Thumbnails

:D