- aMing Story -

-between you and me-

New Edition !

Tips menghadapi hari pertama Latihan Industri.

Pastikan monitor tu bukan touch skrin..

Sempena hari pertama latihan industri ak pada keesokkan harinya, ak disini nk share r sket  beberapa tips yg di anggap berguna dan tips ni telah disahkan oleh kerajaan Nigeria Utara. Kalu mengikut rumus PI kuasa 2 tolak 18 dikurungkan bersama kambing, sbnarnya hari ni ak start dh praktikal tp kan Malaysia kn bg cuti sempenan Malaysia menang AFF suzuki tu,jd bg rakyat Terengganu, hari jumaat tu dianjak kepada hari ahad. Jadi, ak follow je r cuti tuh..hahaha

Tips menghadapi hari pertama LI:

1) Rehearsal lu sbyk 1490 kali skrip2 yg akan bakal ditanya oleh supervisor ditempat keje anda nnti. Kalu rase2 xleh nk jwb tu, try r tnye soklan plop ke supervisor anda,tgk ye blh jwb x..

2)  Buat2 selamba, relax, tenang dan bersahaja featuring profesional. Bile ditegur, respon dgn gaya dan nada yg bersahaja dan santai.
John ni dilaporkan sesat kat dlm office dan masih menjumpai jalan pulang.

3) Pakaian hendaklah sopan,bergaya dan tutup aurat.Kalu hasrat nk pakai seluar pendek yankee berkaki ayam ke, kain pelekat bersama cap ke ,baik terjun sungai sudoh r.Kalu kwsan bandor yg xde sungai tu, blh r terjun longkang ataupom terjun dari tingkat 1 asrama blok xc2.

4) Pastikan membawa dokumen2 yg berkenaan semasa nk berjumpe dgn supervisor tuh.Jgn r bwk mesin rumput plop, kang xpsal2 kn tukar jwtn jadi tukang kebun.
John ni plop dilaporkan mahu menyambung Master dlm bidang engineer pekebunan.

5) Selesakan diri anda ditempat keje dan pastikan diri anda betol2 sibuk, kalu boring pom,berlakon r jadi2 sibuk.Baru r xnmpk yg anda begitu skema dan lol.hahahaha
Jgn keliru antara kertas kerja dan sampah.

6) Bersembanglah dengan staff2 keje yg lain agar dpt menaikkn status sosialisme anda..hahahaha.Kalu xdop org sgt nk ckp tu, ckp dgn CEO office mu pom xpe doh..

7) Last skali dan yg paling penting, pastikan anda tgk jam slalu.Kalu xpakai jam tgn tu,blh r tgk jam dinding. Ini akan mybbkan org ramai kasihan terhadap anda dan akan melepaskan anda balik awal.Tp op, jgn sesekali tgk jam tgn supervisor mu plop,kang xpsal2 kn overtime kekg..hahahah
Yes...Stiap mase ak balik dari keje..


Tu je ah tips ak tuk kali ni.Ak bukan mnde, ak pom debo jgk nk g praktikal esk sbb skil ak sorang je praktikal situ..hahahaha..Tugas mnde tah ak dpt ak pom xtau..Jgn kata ye suh ak taip kat microsoft word dh r..bereh..Cau lu..Bye.


7 luahan jiran:

all da best aming..aja aja fighting!!
aha..taun depan giliran myhatiku pulak..hehe

 

acy:
hahahaha..debo gler kot ak..tu ak post mnde ni eh..

myhatiku:
hahaha..thx..ble awk nk LI tahun,guna r tips ni..hahaha

 

haha ! baguss baguss !
persediaan awal ni..

*bia pon taon ni bru amek SPM

 

wooh smgt nih nak LI!! hehhe

 

luahan kepada smua:
haha..td mmg keadaan paling boring r dlm sejarah hidup ak..bayang r ak leh tgk kalendar kertas hmpir satu jam..pastu ak leh bace smula surat kabor ogos 2010,bhasa jawi plop tu..bayangkn betapa byk nye luangan mase ak..hahaha

 

Check this out?

Related Posts with Thumbnails

:D