- aMing Story -

-between you and me-

New Edition !

Tips mencari peluang pekerjaan !!

Kerja kerja kerja..Kita kerja untuk nape? Tuk dpt duit..Ye btol doh...Dalam dunia ni byk gler keje cuma kita je kene pndi pilih nk keje mnde yg ssuai dgn kita..Btol x?..Btol3..Tp kalu kita imbas kembali mase zmn skolah dulu2,kita dipaksa tuk belajar bersungguh2..Tuk ape? tuk dpt kptusan cmerlang..dahtu? Dahtu dpt pkerjaan baik r..Hmm...Btol ke?

Panas hati den (PhD)..
Skrang ni,kalu kita tgk ramai penganggur2 diluar sana ..Caye x? kalu xcaye ,cuba buka pintu tgk kat luar tuh..
Tgk dh? ade x? haaaa.. kate dh ade....hahaha..Sbb mnde dorang menganggur? Memilih keje? keje xsesuai? Tu smua alsan je..Sbnarnya byk lg keje kat luar sane tuh...Kalu xmo buat keje pom,buat bisness pom jadi r..Kalu ak,ak lbih suke wat bisness sbb mnde2 mcm ni lebih mencabar..hahaha

Xtau vdeo klip np ni..jupe dlm google je..hahahaha
Nmpk john ats tu? dia bukan penganggur..dia nyanyi je lagu pengangguran tp ak xtau r lagu tu penah masuk radio ke x..Sempene hari ni hari jumaat, ak nk bg tips sket mcm mne nk cari peluang pkerjaan bg yg suke guling bating sgt nk cari keje..Amik ni!!

Tip Cari Keje:


1) Cari keje2 yg ssuai dgn kelulusan yg ade..start r dari bwh baru r ade pglmn..Jgn r nk jadi manager tros msuk2 office..gaduh sgt kalu gitu..hahaha

2) Rajin2 r survey2 surat kabor ke,ujang ke,dalam tenet ke,tnye mmber2 ke,tnye ketua kg ke,sape2 je ah yg ade keje kosong..mane tau ssuai dgn citrasa mu kot..

3) Xpom, buat je bisness...Jual burger ke,jual pasu ke,peti sejuk ke,mnde2 yg blh dpt duit r..Walopom kita tgk mnde ni kecik je,tp kalu ade usaha mesti berjaya nye..Manekan tumpah kuah kalu tidak ke nasi (xkait pom peribhsa ni..hahahah)

4) Kalu sape2 yg minat dgn bisness on9 tu, try r buat.. tp jgn r buat skdar hngt2 taik unta laut je..Kn r buat btol2 baru r ade hasil..Contoh terbaik stkat ni, blog r..ade nuffnang tu kire duit jgk r..btol x? hahhaa

5) Skrang ni,kalu sape yg perasan cicok tokek/gecko/pokkay jadi perbualan hangat..Sbb harga dia mmg xlogik sbb mahal gler kot kalu pndi cari buyer..hahaha..try r bela binatang ni..(ak baru je try bela,insyallah r cpt beso..gogogogo..)

6) Hmmm..amende lg r? ak blur xdop idea doh eh..hahaha...haaaa..xpom kalu mu mls kuasa 2 sgt2, mu try je tunggu bwh pokok mlm2 dlm kul 12 ke..mane tau kalu ade jatuh buah durian ke ats kepale mu,pastu mu cipta r satu teori baru..femes r mu kalu btol2 jadi teori tuh..hahaha

7) Cara ketujuh, mu cipta lagu pastu mu bg ke penyanyi2 popular nyanyi lagu mu tuh..Kalu femes lagu tuh kekg,kaya r mu..hahaha

Blogwalking lu bosss..hahaha

Bukan senang nk cari keje zmn skrang ni..Ak pom sedang praktikal jgk skrang ni jd xtau r camne nk cari keje lps abis ni..hrap2 senang r..tp pada mase yg sama ni, ak nk try usha2 lu sket bisness yg blh mendatangkan duit sbb ak ni mmg xske keje2 yg skema sgt, pki baju kemeja tight in sluor slack..hahahaha...bereh cau lu boh :)
hi awek..jom g date :D


4 luahan jiran:

Amiey da dapat keje yg baik , gaji yang best - balik anak boss gedik dah kena berhenti cam apa ntah~!!!

 

cari kerja ni, jangan berkira sangat.. tu yang paling penting.. sebab semua kerja pun kalau masih dalam lingkungan halal, tetap akan ada hasilnya

Blog saya|Klik sini

 

ahahahhaha lawak...dah gelak guling2 mcm tenggiling ni waakakkaka pasni kecek klate pulok la..

 

Check this out?

Related Posts with Thumbnails

:D