19 October 2012

7 Tips Untuk Menjadi Kawan yg Baik

Bukan senang untuk mencari kawan yg baik.Kalau nk cari kwn tu senang, pegi je fb pastu tekan je request friend,tu pom kalau ade org approve..haha..Tapi xperlu bimbang..Setelah ak pegi berbincang dgn Prof. MrLonely kat Russia, akhirnya ak temui kaedah baru untuk tips menjadi kawan yg baik ni..


1) Sentiasa mendengar masalah kwn anda dgn begitu serius.Lepas tu, kemukakan beberapa idea yg serius untuk mengatasi mslh kwn anda itu.

2) Sentiasa melayani kwn anda dgn baik.Kalau dia buat lawok yg xbrape nk kelakor,pastikan anda gelak2 kecil kalau tak blh nk suke pom.Kalau masih xblh nk gelak2 kecil,blhlah hanya sekadar senyum2 kambing.

3) Jangan kedekut untuk belanja kwn.Kawan anda akan merasa lebih dihargai jika anda belanja mereka.Kalau anda rasa was2 dgn cara ini dan perlukan praktikal,blh la cuba kat diri hamba ni dulu..haha

4) Selalu tolong kawan anda.Tidak kire ketika susah atau senang, kita patut tolong-menolong.Tp ape yg kita nmpk skrang ni, jarang ade kwn yg btol2 blh tlg kwn mereka ketika ssh, tp ketika senang, sekilo kwn2 mari duk dekat.LOL.

5) Cari persamaan minat dengan kawan anda. Kalau kwn anda minat kumpul stering bas, cuba2 r berlatih minat jgk.Ini mungkin dpt menambahkan lagi persefahaman anda dan kwn anda.

6) Selalu luangkan masa bersama kwn anda.Dengan ini, anda mungkin akan lebih tahu update status kwn anda itu tanpa dgn perlu login fb kan? hoho..

7) Cuba try kesmua tips2 atas ni.Kalau masih gagal, anda blh la pengsan skrang.









39 comments:

MalizaMah said...

Hoo sy akn aplikasikan.. Sbb sy mahu jd kwn yg baik.

Unknown said...

bagus,saya sayang akan kawan saya

azwashamsuddin said...

hai. saya sayang saya.

saintregal said...

hi, thanks for visiting my blog

Unknown said...

info brgune untk digunapakai :)
btw, im bw here and fllow you :)

Scha Meymiechi said...

Info yang best :>

Mbak Iis said...

numpang baca..salam kenal
berusaha jd kawan yg baik..

Datin Qat said...

nice share :)

Inspirasi Razimah said...

bagus jugak tips ni.....tapi lebih sesuai utk kawan yg suka iri hati

Anonymous said...

oh so sweet. thank's for share and thank for visite

kindergartenlibrary said...

bukan semua leyh jadi kawan yang baik -.-'

Anonymous said...

Nice info for the blog :). Kunjungan balik dari www.abangdownload.com

Unknown said...

Sy syg kwn sy tp dia xsyg sy...wahhaha

Unknown said...

wooo nice info. hihi,kawan aku selalu main tumbuk menumbuk. hoho, tapi kami tetap kawn.

Lirik lagu said...

salam Kenal Keren Tuh, kunjungi saya juga ya di sini
Salam Blogwalker

Unknown said...

orangutan nya dah hilang ingatan..khakha...

J.P. Alexander said...

Un saludo desde Ecuador y ten un buen fin de semana

Unknown said...

What a Great site, I have joined your site, if you please! could you join one of my site too ? on http://kherryswork.blogspot.com/ or http://imamkerry.blogspot.com/

teteh Reny said...

memang untuk memupuk persahabatan yang sangat erat nya, selalu di bumbui oleh kesalah fahaman, tinggal kita bagai mana me managenya,(aku sudah like your fb nya Like balik yah di http://www.facebook.com/igderi2112 )

Anonymous said...

Datang melawat balik.... Info yang menarik... sy dah follow... kalaw sudi follow la balik... :)

http://aleesyadaniaworld.blogspot.com/

Anonymous said...

hi, thanks for visiting my blog,,
kunjungan balik http://kangean-kreasi.blogspot.com/

Lina CahNdeso said...

Yang namanya teman sehati, setia kawan masa sekarang sukar didapat lah Pakcik... semoga persahabatan kita sebagai blogger bisa abadi dalam ridho Ilahi. By the way, I already follow you #1546 (lina cahndeso).. bila berkenan sudilah follow balik, Okay?! Thanks...

Unknown said...

tentangg kawannn <3 sy sukaaa :D
heyy follow me backk yaaa ;)

Dhia Johary said...

best kalau dapat kawan yg baik,.. :)

tirahzairi said...

akan cuba...hihi

Anonymous said...

InsyAllah..ifa nak jadi mcm nie..agpun skg nie susa nak cri kwn yg betul2 ble djadikan kwan..:))

Anonymous said...

nak pengsan lah sekarang . haha .

WiTeD said...

Thank you so much.

Hana said...

susah jadi kawan baik kalau peragai xsekepala.huhu sbb yang xskpala tu buat hana sakit hati sedih.

p/s : hana ada fb. tp xaktif

Hana said...

susah jadi kawan baik kalau peragai xsekepala.huhu sbb yang xskpala tu buat hana sakit hati sedih.

p/s : hana ada fb. tp xaktif

Unknown said...

berguna banget sob tanks . jangan lupa mampir ke ane .....

Owl said...

kunjungan balik by infonakke

lavenda91 said...

saya akan cuba aplikasikan dalam persahabatan...
terima kasih atas sharingnya..
:)

Mang Lembu said...

tujug tips yang kelak akan menjadi kawan yang baik bila sungguh-sungguh diikuti.
nice share kang.
salam sehat selalu

Unknown said...

Hi, thanks for the advice. My blog is just a small one and I was hoping to have more readers in the future iphone apps laptop service cool gadgets software supplies computer technology telephone voip systems gps tracking system mobile phones google technology accessories android phones apple update audio device blackberry mobiles Camcorder cellphone computers digital cameras download software electronics gadgets games imate ipad gadgets iphone ipod gadgets laptops lg motorola mp3 players nokia mobile collection samsung smartphones mobile sony ericsson tablet pcs. So, I'll keep your tips in mind and I'm sure that would be a great help.

franchise said...

artikel menarik gan

Unknown said...

kawan masa suka banyak, masa kita susah memang kurang. so, jadilah kawan yg baik :)

MAMALEENSIHAT said...

Hai, bnyk info2 yg menarik, nice blog. ;)

Unknown said...

artikel yang menarik.slam kawan

:D