- aMing Story -

-between you and me-

New Edition !

7 ciri-ciri blog yang terbaik.

Pabila bercinta dan dicinta
Cari cinta, cinta mega
Biar cinta jadi fenomena.

Secebis lagu dpd Adira - ilusi (OST Awan Dania musim 3) tuk pembukaan post kali ni..haha


BLOG = Bermadah Lagi Orang Ganu...hahaha
Kalu kite tgk luar tingkap,ats bumbung serta dalam peti sejuk, mesti kite telah berjumpa dgn bermacm2 jenis blog op? Tp mu perasan x,kadang2 mu berasa bengang serta mahu terjun laut disebabkan blog tu loading lambat ataupom layoutnya yg sakit mata dan menyusahkan jiran anda?
Kalu sesiapa yg begitu alert dgn keadaan ni,pasti dia akan tros pkirkan psal blog dia sndiri.Adekah blog ak bagus dan org lain suke? Tepuk dada  miskol selera..


Ciri-ciri blog yang terbaik !!


1) Blog tu haruslah ringan yakni lebih ringan daripada sebiji pendrive dan loading page nye haruslah cepat agar pelawat akan berasa seperti berada di awangan.

Jangan dibandingkan dgn pendrive ni sbb ia dijangkakan lbih berat .
2) Design dan layout blog tersebut haruslah simple dan tidak terlalu complicated.Kalu blh, biar sampai pelawat kate"cucu lecturer ak leh wat blog camni". Ni tidok, ade blog tu seharian ak refresh,pah ceroh xkuo2..Ekpom letok sekilo widget..hahaha

3) Pengunaan kosa kate dan pemahaman ayat juga amat penting. Jgn gunakan ayat yg begitu skema mcm dlm Berita,mmg boring r kalu gitu,pembaca berita pom blh tertido. Lagi satu, jgn gunekan slang yg pekat2 sgt nnti org xpham.Mcm blog ak,ak pom xpham bace blog sndiri inikan pula org Mexico nk bace.

4) Selitkan unsur2 lawak dan unsur2 yg blh mengelakkn  pembace darpd rse boring dan nk pengsan. Kalu mu perasan point ni lbih kurang sama je dgn point 3 tu..hahaha

5) Hiasilah blog anda dgn gmbar2 menarik atau kalu nk ltak pasu bunga tu,ltak r kat bhgian tepi kat butang shutdown window tu agar pengguna berasa tenang dan tidak boring. Ni kalu ayat semata2,mmg r rase mcm  bace karangan budak sekolah.

Nape ye xpsang rim sport mu rase?

6) Pasal lagu background.Kadang2 rase menyampah gler sbb lagu dhlaaa xbest ,bercampur aduk plop dgn lagu b/ground blog lain serta bunyi enjin lori kat jalan raya membuatkan jiwa dan minda ak lebih berserabut dan terseksa.hahaha..Kalu blh,buang r lagu tu,atau adjust setting buat autoplay "Off".

7) Last but not least, sediakn r ruang komen atau shoutbox agar pelawat blh tanya ke,tgglkan tulisan dan komen. Kalu nk lbih lg,ltak r ruang exchange link baru r nmpk sosial sket. Kait x?hahahahaha

hahah..lawak gler ayat2 ye..ce try bayang.suke sorang ak bler ak bayangkan..haha


Tu je ah tips yg ak blh bg.Ak pom bkn pro sgt psal blog2 ni sekadar dari pemerhatian ak dan jiran ak je.Kalu mu ade tip2 lain ke,blh r share sini ataupom kalu segan sgt mu antar je surat kat umoh ak..hahaha..bereh2..cau..As salam.

Oh yeah? oh yeahhh..


14 luahan jiran:

very the lawak yg no 3...
"mcm blog ak, ak pom x phm bace blog sndiri inikan pula org Mexico"

EPIC!

hahahha

 

kalau blog macam berita, baik aku buka kosmo online je.. hehe

 

okeh trus nak upgrade blog.. haha~

 

ooo... bijak la siak leh bagi tips lagi.. Kire pro la jugok, op.

 

nice info.. mung memae baek share samo jire!!!

 

blog mung neyh kre lengkap la yek 7-7 tuh.. haha

 

blog cikgu stopa best gop, sbb dia bagi driver peti sejuk secara freeware.

 

aku letak windchain tu ganggu owg tak beb?btw aku suka blog ko...simple mimple suma ada...chewaaahhh!!!

 

best!!~~~

belog ko ni pon menarik:))

 

like..insyaalah my blog simple jer,,not complicated..

 

sebenarnya ini memberatkan blog ..tapi , lain orang lain pendapat ..boleh jugak refer pada sifu-sifu blog yang handal untuk tahu lebih lanjut :]

btw, nice info

 

Check this out?

Related Posts with Thumbnails

:D