- aMing Story -

-between you and me-

New Edition !

Perasaan gemuruh ? nervous ?


Yo smua.Kembali lg dlm posting terbaru.
kali ni tntg persaan gemuruh or nervous.
kalu dlm bahasa ganu,debo..haahah
mesti smua org penoh melaluinya xkira r dimana jua anda berada.

Contoh2nya masa keadaan:
1) Masa nk wat ucapan kat depan org ramai.Besenya mase ni r kita terRap ke dikir ke,habis smua keluar.hahah
2) Masa nk present ssuatu kat depan depan kls.Nervous punya psal smpi abis slide bace dgn lajunya shggakan selaju rap joe flizzow.
3) Time nk bg ic ke kaunter mne2 pom kdg2 rse nervous.Xtau sbb mnde, tiba2 je tgn jadi menggletar mcm parkinson,bkn parkson k.
4) Selain tu, mase nk cek result exam pom,rse nk jatuh je jantung ni.Biarpom result exm dop kuar ag pom..hahaha
5) Masa ujian lesen memandu ngan JPJ.Time ni ak rse smua org rse debor.Dop debo bkpe,Jpj tunggu je pegang M16 tepi,psal tu r mase nk wat part parking asyik langgar tiang je pahceroh.
6) Mase nk buke kertas exm pom rse nervous jgk.Bkn mnde,tkut r kalu2 tgk soklan no.1 xleh nk jwb dh.hahah
7) Yg ni mmg wajib smua org rse debo lbih2 lg kpd yg xde lesen.Mase polis wat roadblock.Yg ade lesen pom kdg2 nervous melebihi drp yg tiada lesen,smpi ble polis mintak lesen,dia bgnya kad cimb lol.Bajet nk suh polis tu deposit duit ke gane.hahaha


So,stlh byk kajian yg telah ak lakukan,termasuk r menziarahi unta kat padang pasir,akhirnya ak terbitkan tips tuk mengatasi masalah nervous ni dgn mnggunakan rumus Pi(1/4*3.4).punca kuasa dua.com/mapuh mu r.Ternyata formula ni membantu sdkit sbyk.



Tips2 mengatasi masalah nervous:
1) Tarik nafas sbyk 3 kali atau lbih.Tgk r kalu ade byk mase,tarik r 25 kali ke.
2) Cuba tuk push up lu sblom nk present mnde2 pom.Kalu diizinkn oleh lecturer,blh r cuba jogging lu seround kls tu.
3) Bykkan minum air masak.Pastu,kalulah tiba2 ade mase yg sgt terluang,mkn r lu nasi seround.
4) Lagi,bykkn sebut "aku boleh".Ni je dpt mnmbhkan keyakinn diri.Kalu xyakin sgt dgn diri sndiri tu,cuba r sbut plak "jiran aku boleh".
5) Cara lainnya,kalu nk wat mnde2 kat org ramai tu,pastikan r bwk sorang mmber rapat korang.Katakanlah,kalau tiba anda terbuat silap ke kat dpn tu,cpt2 r tgk muka kwn anda tu,seolah2 seperti kwn anda tu je yg buat silap.
6) Kalaulah terlampau nervous,buatla skali skale lwk bodo kat depan tu spya org lain tau yg anda sedang buat lawak,biapom org lain xgelak,tp pastikan anda sndiri yg gelak dgn lawak anda tu supaya lawak anda tu tidak r sia2.
7) Tips last skali mcm bese r.Mesti r kn bodo2 sket op.Mase tgh wat ucapan kat depan tu,kalaulah terlalu tension or nervous or gemuruh jiwa or xtau nk ckp mnde2,larilah ke arah lorong2 kecil,supaya org ramai akan terpikir apekah aktiviti yg anda sdang buat.


P/S: Sbnarnya, ak nk wat post psal boring episode 2 tp tiba2 ak terbuat post nervous ni.Bkn mnde,cuti2 ni ak terasa terlampau boring.Sebagai persoalan tuk sem ni ak nk tnye, kalaulah terlampau boring,adekah kita akan pengsan?

5 luahan jiran:

ayat last tu, bukan tu ke soalan mu dalam kete aku tadi? aku ingatkan mu sengaja tanya soalan tu sebab nak kacau aku tengah nyanyi.

 
This comment has been removed by the author.
 

rohok nguh aming.. mari UTM eh. wat PSM nge aku! HAHA

 

aku rase mu jadi gile bile terlampau boring .eh tp bile dop boring pn mu gile gop .konpius aku

 

Check this out?

Related Posts with Thumbnails

:D