29 July 2012

7 Tips untuk SURVIVE di bazar ramadhan

Bukan senang untuk senang,
pergi ke sana dan ke sini,
indah sungguh di pagi hening,
pantun ni xdop kaitan lasung..




Yuuhuuu..ak nk tnye,sape sini xpenah pegi bazar ramadhan? bazar ape? bazar romandhooonnn!!..huhu..Kalu sebut bazar ni,mesti r tmpat jual mknanan dan minuman, xkkan tempat jual pasu bunga plop.Tp ,sblom tu,banyak cabaran mesti kita tempuhi kalu g bazar ni,maklumlah ramai org,bkn stakat 4 org je g bazar tu..huhu..so,sini ak sediakan sedikit tips untuk atasinya..selamat bace sambil tido..

1) Pastikan niat yang betul di dalam hati dan berpakaian yg ckup selesa untuk bergerak bebas.

2) Pastikan anda berjalan dengan halaju 20 km/j semasa di bazar untuk mengelakkan kesesakan yg maksimum.

3) Pastikan anda mempunyai daya tahan body yg cukup kental untuk mengelakkan daripada masuk dalam kuali mee goreng semasa berasak-asak dgn org ramai.

4) Pastikan muka anda ckup serious semasa membeli untuk melancarkan proses pembelian semasa di bazar.

5) Elakkan melalui kawasan2 yg berasap untuk memastikan anda tidak mati lemas.

6) Jangan begitu terpengaruh dengan jenis2 makanan yg dijual kerana itu semua hanyalah nafsu.Btw,pastikan anda dah setkan makanan yg hendak dibeli tu,mcm yg diterangkan dalam niat di point 1 td.puii

7) Pastikan anda tahu jalan keluar dari bazar tersebut.Kemungkinan anda sesat mungkin tidak akan berlaku.Xdop motif lasung ak kabo.haha




12 comments:

Asmara said...

hihi.. lawak la, tip sahur tu lagi lawak. tp berpada2 la nak membeli kan. saya dah 4 tahun tak mengunjungi pasar ramdhan. hehe..

tirahzairi said...

ohh....setakat poser nie, tirah xjejak lagi kaki ke bazaaar ramadhonnnnnn...:)

SHAHRUL HAIRY DOT COM said...

Bazaar ramadhan mmg medan tuk "buang duit" =)

Zufar Najib said...

lebih kurang dengan ana punya post.tapi kebaikan tidak ke baazar. lawat lah ye. hehe.nice post. n n n blog kemas tersusun cantik je. :D

Cik Atin Bubbly said...

sgt bergune tips nie...hahaha
da lama tak g bazar ramadan...hoho

Fadzli Amir said...

Salam...membalas kunjungan...tahun ni best, pergi pasar ramadhan, tak terpikat lagi....beli kurang dan tak pernah membazir...best2...

apurie said...

Selamat berpuasa...

Nor Zilla Sensei said...

haha..memang pun, time bazar ni la nak jalan xbole, sb kena berkepit dgn diorg..eeee. mmg jarang la turun bazar ni..masak sendiri lg best

Farah Junaidy said...

boleh guna nie..hahahahaha..

Entry baru: http://theadorableme.blogspot.com/2012/07/adehhhh-boleh-berentry-pulak-akuuu-bbm.html

shafiqabdshukor said...

hahahaha...
alhamdullillah setakat ni x pernah la sesat lg kat bazar...

TNFarhan said...

hai...BW sni..jom join ni..http://www.ciktasya.com/2012/07/ciktasya-dot-com-raya-giveaway.html

Unknown said...

3 Tips AMPUH untuk Karyawan yang STRESS di Bulan Suci Ramadhan.
http://www.kaskus.co.id/showthread.php?t=15779496


http://gitabellerina.blogspot.com

:D